Gepubliceerd op: 10 december 2024
“Opleiden is een must om steenhouwersvak te behouden”
Bart Woudenberg en zijn collega’s van Slotboom Steenhouwers vierden in november jl. het einde van de grootschalige natuursteenrestauratie van de Domtoren in Utrecht. Project Domtoren leverde niet alleen mooie resultaten en veel eer op, maar ook een nieuwe aanwas aan leerling steenhouwers. “Wij hebben tijdens de restauratie vier leerlingen kunnen opleiden tot allround steenhouwer”, zegt Bart.
Koningin Máxima
Na vijf jaar in de steigers is de Domtoren dit najaar teruggegeven aan de stad. Koningin Máxima ontstak officieel de nieuwe verlichting. Trots vertelde Mike Slotboom – voorman en leermeester in onze steenhouwerij – aan Koningin Máxima over het steenhouwerswerk dat door hem en zijn collega’s is uitgevoerd.
Met je handen mooie dingen maken
Eén van die leerlingen is Jelle. Hij maakte dit jaar de overstap van restauratiemetselaar naar steenhouwer in opleiding bij Slotboom. Hij werkte in diverse projecten al nauw samen met Slotboom en de Domtoren is de kers op de taart voor natuursteenliefhebbers zoals Jelle.
Hij zag het steenhouwerswerk van dichtbij en werd steeds meer fan. “Met je handen mooie dingen maken, dat vind ik gaaf. En natuursteen zit in de mooiste gebouwen, dus je werkt altijd op unieke plekken. Bij Slotboom krijg ik echt alle kneepjes van het natuursteenambacht geleerd.”
Aanwas nieuwe leerlingen
Slotboom Steenhouwers besteedt veel aandacht aan opleiden. Bart: “Een langlopend project zoals de Domtoren leent zich bij uitstek voor het opleiden van leerlingen tot allround steenhouwer. En het mooie is: het project motiveerde nog meer mensen. We hebben nu wéér vier nieuwe leerlingen in opleiding bij ons en dat is heel mooi. Het is belangrijk dat wij het historisch vakmanschap kunnen doorgeven aan de volgende generatie.”
Vakmensen van de toekomst
Jelle’s keuze en die van de andere leerlingen inspireren misschien ook weer anderen om voor dit mooie ambacht te kiezen. De 700 jaar oude Domtoren kan nu weer zo’n 50 jaar mee. “De volgende generatie vakmensen mag er dan weer mee aan de slag”, lacht Bart.
Bij de leden van de VRS staat kwaliteitsborging hoog in het vaandel. Zij zijn allen gecertificeerd volgens de richtlijnen van de BRL4000 en URL4007 van de Stichting ERM. Middels deze certificaten kunnen de steenhouwers aantonen dat zij de kennis en ervaring bezitten, die nodig is voor het uitvoeren van restauraties aan natuursteenmonumenten. Daarnaast zijn zij voortdurend bezig met innovatie en het verkennen van nieuwe technieken en materialen die de duurzaamheid en de levensduur van de gerestaureerde monumenten kunnen vergroten.
Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.
Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?
We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@restauratiesteenhouwers.nl.
Volg ons op LinkedIn.