Belgische blauwe hardsteen van Jachtslot de Mookerheide in ere hersteld

Erkend Restauratie Steenhouwerij en VRS lid Slotboom Steenhouwers BV voert de natuursteenrestauratie aan het Jachtslot de Mookerheide uit, in opdracht van tevens erkend (hoofd)aannemer Van Dinther Bouwbedrijf BV. Het werk wordt uitgevoerd in bouwteamverband. Aan het exterieur van het jachtslot is bij de bouw in 1904 overwegend Belgische blauwe hardsteen toegepast in de vorm van massieve topgevelafdekkingen, raamdorpels, balkonplaten, spuwers, trappen en bordessen.

Jachtslot de Mookerheide is in 1904 in art-nouveaustijl gebouwd en ligt op Landgoed de Mookerheide, in de bossen tussen Molenhoek en Groesbeek in de gemeente Mook en Middelaar. Het landgoed, sinds 2001 aangewezen als beschermd rijksmonument, bestaat uit een jachtslot met daaromheen een park en tuinen. De aanleg ervan startte in 1902. Samen met de bijbehorende bossen beslaat het landgoed een oppervlakte van 160 hectare. Het landgoed is vanaf 1985 in bezit van Natuurmonumenten.

Een deel van de hardsteen elementen was in het verleden weggewerkt onder een laag stucwerk en verf. Na verwijdering van deze lagen, bij aanvang van de restauratie, kwam het oorspronkelijke materiaal weer in het zicht en was het mogelijk de kwaliteit van het materiaal te beoordelen. Bij de gezamenlijke opname van de bestaande toestand is uitgegaan van de Restauratieladder en de uitvoeringsrichtlijn voor steenhouwwerk (URL 4007). Uitgangspunt was daarom zoveel mogelijk authentiek materiaal te behouden. De kwaliteit van diverse hardsteen elementen bleek echter te slecht voor behoud, vanwege de veelvuldig in het materiaal aanwezige stylolieten en steken. Dit leidde op veel plekken tot trede twee (repareren) en trede drie (vernieuwen) van de Restauratieladder.

Uiteindelijk zijn door Slotboom Steenhouwers reconstructies gemaakt van de diverse, niet te redden topgevelafdekkingen, balkon balustrades, raamdorpels en bordessen. Alle te vervangen onderdelen zijn tot op detailniveau uitgetekend en daarna in de steenhouwerij geproduceerd. Het meest bijzondere onderdeel om te reconstrueren waren de vier grote hoekspuwers van de koepel. Deze spuwers, die elk ruim een meter uit de gevel steken, waren enkele decennia terug vlak met de buitengevel afgehakt. Vervolgens bleven de restanten van deze spuwers jarenlang in de gevel onder een laag stucwerk verborgen. Waarschijnlijk had men de spuwers destijds verwijderd vanwege de toen al slechte technische toestand en het hiermee gepaard gaande valgevaar. Slotboom heeft aan de hand van oud fotomateriaal uit de jaren 30 een reconstructie gemaakt van deze spuwers en deze vervolgens geproduceerd in Belgische blauwe hardsteen.

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.

Heeft u vragen?

Bel ons:  033-465 9 465

Of stel uw vraag per e-mail:  info@restauratiesteenhouwers.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Eerder verzonden nieuwsbrieven »

Actueel

Nieuwsarchief »