Lambrisering wit Carrara marmer in ere hersteld

In een prachtig pand aan de Herengracht in Amsterdam hebben de vaklieden van Meesters In gewerkt aan de restauratie van twee marmeren beelden uit de 17de eeuw. Omdat de beelden verankerd waren in de muur en het risico van demontage te groot was, is ervoor gekozen de werkzaamheden ter plaatse uit te voeren.

Terwijl de steenhouwers van Meesters In bezig waren met de restauratie van de beelden bleek bij de demontage van de aftimmering om de lambrisering van de trap, dat er vanuit de ruimte aan de andere kant van de trap schade was veroorzaakt aan de zeer dunne marmeren beplating. De lambrisering was ontzet en er was een groot stuk marmer afgebroken en in meerdere stukjes op de vloer gevallen met een groot gat in de lambrisering als gevolg.

Meesters In werd gevraagd of zij deze schade kon herstellen. Er is getracht zoveel mogelijk van het oorspronkelijke materiaal te hergebruiken. Hiervoor werden eerst alle afgebroken stukjes verzameld en toen moest er gepuzzeld gaan worden! Toen duidelijk was hoe het een en ander in elkaar had gezeten, zijn alle stukjes met uiterste precisie aan elkaar gelijmd.

Greg, de steenhouwer van Meesters In vertelt: “Het waren heel veel stukjes marmer. De één iets groter en de andere kleiner. Deze moesten weer één geheel gaan vormen, ook qua belijningen.”

Toen dit klaar was, werd het marmer teruggezet in het gat en met mortel vastgezet. Daarna is Greg gaan schuren tot er een vlak oppervlak gecreëerd was. Hij heeft het oppervlak voorgestreken waarna hij is begonnen met marmeren. Dit gebeurt met een speciaal soort verf. Op een pallet worden eerst alle kleuren, die in de marmeren lambrisering voorkomen, aangemaakt. Daarna worden met een klein penseeltje de belijningen en aders in verschillende kleuren aangebracht. Dan nog lichtjes opschuren, in hoogglans afwaxen en niemand ziet meer dat er een stuk uit is geweest.

Knap werk van VRS-lid Meesters In!

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@restauratiesteenhouwers.nl.

Volg ons op LinkedIn.

Heeft u vragen?

Bel ons:  033-465 9 465

Of stel uw vraag per e-mail:  info@restauratiesteenhouwers.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Eerder verzonden nieuwsbrieven »

Actueel

Nieuwsarchief »