Restauratie tuinbeelden project Staverden door VRS-lid Meesters In

Meesters In restaureert voor Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen tien tuinobjecten behorende bij de historische buitenplaats van rijksmonument landgoed Staverden te Ermelo.

De te restaureren tuinobjecten bestaan uit verschillende objecten. Een zonnewijzer, gedenkbank en -zuil, sculptuur met putti en schalen en een beeld met pauwen en sokkel. De objecten bestaan uit verschillende materialen: hardsteen, kunststeen en metalen als brons en koper.

Op basis van een niet-destructief onderzoek van Natuursteenadviesbureau Van den Heuvel en een opname ter plaatse is bepaald welke werkzaamheden worden uitgevoerd. Meesters In heeft een speciale app om conditiemetingen en gebreken digitaal vast te leggen.


Meesters In is begonnen met de restauratie van een op een voetstuk geplaatste beeldengroep van twee gedetailleerde pauwen. De mannelijke pauw staat op een vaas versierd met eierlijsten en acanthusbladeren. Zijn verentooi reikt tot aan het voetstuk. Aan de voet van de siervaas bevindt zich een tweede, vrouwelijke pauw. Het voetstuk is voorzien van rechthoekige geprofileerde lijsten.

Deze beeldengroep is gemaakt van kunststeen. Een discipline waar Meesters In ook meester in is. Om de juiste kleur, structuur en afwerking van de herstellingen te bereiken, wordt eerst een aantal proefstukken opgezet. Om het beste resultaat te kunnen bereiken, is het ensemble gedemonteerd en verplaatst naar het atelier van Meesters In zodat onder de juiste (droge) condities gewerkt kan worden.

Naast de esthetische herstelwerkzaamheden worden roestende doken verwijderd uit de sokkel, openstaande naden geïnjecteerd en ingevuld, visueel storende en in slechte staat verkerende oude restauraties vervangen en vernieuwd in bijpassende mortel. De afgebroken kop van de pauw wordt terug aangebracht en voorzien van een RVS dook. Het geheel wordt uiteindelijk bij montage afgevoegd met een kalkmortel.

De restauratie van het gehele project loopt tot medio 2024.

Bij de leden van de VRS staat kwaliteitsborging hoog in het vaandel. Zij zijn allen gecertificeerd volgens de richtlijnen van de BRL4000 en URL4007 van de Stichting ERM. Middels deze certificaten kunnen de steenhouwers aantonen dat zij de kennis en ervaring bezitten, die nodig is voor het uitvoeren van restauraties aan natuursteenmonumenten. Daarnaast zijn zij voortdurend bezig met innovatie en het verkennen van nieuwe technieken en materialen die de duurzaamheid en de levensduur van de gerestaureerde monumenten kunnen vergroten.

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@restauratiesteenhouwers.nl.

Volg ons op LinkedIn.

Heeft u vragen?

Bel ons:  033-465 9 465

Of stel uw vraag per e-mail:  info@restauratiesteenhouwers.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Eerder verzonden nieuwsbrieven »

Actueel

Nieuwsarchief »