Leerling steenhouwer Ziggy aan het woord

Leerling steenhouwer Ziggy werkt sinds een kleine 2 jaar bij Meesters In, gecertificeerd restauratiespecialist in steenachtige materialen en lid van de Vereniging Restauratie Steenhouwers (VRS). Hij maakte een carrière switch van glasblazer naar steenhouwer. Hoe gaat het intussen met Ziggy?

Ziggy, heb je het nog steeds naar je zin als leerling Steenhouwer bij Meesters In?
Ja, het was even schakelen natuurlijk, omdat het wel een hele andere manier van werken is dan ik als glasblazer gewend was. Ander materiaal natuurlijk, natuursteen werkt heel anders dan glas. Ook de gereedschappen zijn totaal anders dus dat vroeg wel een omschakeling om daar een beetje fatsoenlijk mee aan de slag te kunnen. Inmiddels gaat dat hartstikke goed.

Je loopt mee met een leermeester, wat heb je daar de afgelopen tijd allemaal van geleerd?
Ik loop met beeldhouwer Bas en deels met steenhouwer Frits mee. Bas neemt mij een beetje onder zijn vleugels om het vak steenhouwer en misschien wel beeldhouwer te leren. We werken veel samen op de werf. Ik ben onderaan de ladder begonnen met het bewerken van eenvoudige stukken. Zo ontwikkel ik mijn vaardigheden en krijg ik steeds meer kennis van het vak en de steensoorten. Ik heb absoluut veel nieuwe dingen geleerd. De materialen, het gereedschap, de werkwijzen, het aftekenen: alles eigenlijk wat het vak vraagt. Ik zit voorlopig nog midden in dat leerproces.

Aan welke projecten heb je meegewerkt en op welke ben je extra trots?
Het eerste project waar ik aan gewerkt heb, was een kerk in Naarden. Ook de restauratie van de Drakenfontein in ‘s Hertogenbosch was een flink en prachtig project. We hebben ook een mooi en groot project voor het Kröller-Müller Museum gedaan. En ik heb onlangs natuurlijk mijn eerste letters en cijfers gehakt voor een project in Loenen aan de Vecht!

Hoe was deze ervaring?
Het ging echt supergoed. Onder supervisie van Bas mocht ik nu in de praktijk brengen wat ik geleerd heb. Ik ben er heel trots op en was ook zelfverzekerd.

Wat zou jij mensen willen meegeven die ook overwegen totaal iets anders te gaan doen?
Gewoon doen, gewoon proberen! En als het niet voor je is weggelegd, dan ervaar je dat. Je komt er maar op één manier achter en dat is gewoon door te doen. Ik ben er heel positief over en blij dat ik deze stap gezet heb.

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Als je interesse hebt in het vak en meer wil weten, dan vertellen de VRS leden, allen erkend steenhouwbedrijf, je er graag meer over.
Meer informatie en contactgegevens: www.restauratiesteenhouwers.nl.

Heeft u vragen?

Bel ons:  033-465 9 465

Of stel uw vraag per e-mail:  info@restauratiesteenhouwers.nl

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Eerder verzonden nieuwsbrieven »

Actueel

Nieuwsarchief »