Gepubliceerd op: 27 april 2024

Buitenplaats De Hooge Vuursche is een vroeg 20ste-eeuws op een kasteel gelijkend buitenhuis in de gemeente Baarn. Het rijksmonument uit 1912 werd gebouwd in opdracht van de koopvaardij officier Johannes Adrianus van den Bosch en zijn echtgenote Baronesse van Hardenbroek. De architectuur van het kasteel staat op naam van bouwmeester Eduard Cuypers (zijn oom was de beroemde architect Pierre Cuypers). De inrichting van het kasteel en de vele versieringen aan de binnen- en buitenkant zijn door vooraanstaande Nederlandse kunstenaars uitgevoerd.

In 1938 werd een groot deel van het landgoed verkocht aan Staatsbosbeheer en het landhuis werd vanaf 1939 verhuurd aan hotelexploitant Buurke. Na een brand in 1940 werd de ruïne in 1943 verkocht aan Hotel Maatschappij Gooiland; het landhuis werd in 1944 herbouwd onder architect W.C. Hamdorff sr. In 1975 werd het kasteel overgenomen door de Heineken Exploitatiemaatschappij, die er een conferentieoord van maakte.

De huidige eigenaar en opdrachtgever Event Company heeft in 2006 het landgoed, het kasteel en de overige panden gekocht van Bierbrouwerij Heineken. Aansluitend zijn het kasteel en het koetshuis destijds volledig gerenoveerd. Het kasteel is met behoud van historische details eigentijds ingericht en is thans een bruisende plek voor huwelijken, events en bijeenkomsten.

Erkend Restauratie Steenhouwerij en VRS-lid Slotboom Steenhouwers BV voert in opdracht van hoofdaannemer Cuppens +zn aannemers uit Nijmegen momenteel diverse restauratiewerkzaamheden uit aan het natuursteenwerk van het exterieur. In de buitengevels is oorspronkelijk veel zandsteen verwerkt in de vorm van raamdorpels, spekbanden, vensteromlijstingen, afdekbanden, balustrades en diverse sierelementen.

Slotboom is in oktober 2023 gestart met de toren van het gebouw (fase 1). Het zandsteen is hier op veel plaatsen door natuurlijke verwering aangetast. Het leemhoudende zandsteen stoot plaatselijk complete schollen af, waardoor de samenhang in het materiaal is verdwenen en diverse bouwdelen hun vorm zijn verloren.

Samen met Cuppens en Lakerveld Architecten heeft Slotboom stuk voor stuk alle natuurstenen elementen aan de toren beoordeeld. Gezamenlijk is er een herstelplan opgesteld met als doel om zo veel mogelijk bestaand materiaal te behouden. Een deel van het herstel voert Slotboom uit als inboetwerk op de locatie. Compleet verweerde onderdelen, die te slecht zijn voor behoud, worden ingemeten, uitgetekend/gereconstrueerd en vervangen in Udelfanger zandsteen. De afwerking van de zichtvlakken is conform het origineel met een wilde kathedraalslag uitgevoerd. Aannemer Cuppens +zn monteert de nieuwe onderdelen weer terug in het werk en herstelt tegelijk ook het metsel- en voegwerk in de gevels. De eerste fase van het natuursteenwerk is eind 2023 gereed gekomen.

Bij de leden van de VRS staat kwaliteitsborging hoog in het vaandel. Zij zijn allen gecertificeerd volgens de richtlijnen van de BRL 4000 en URL 4007 van de Stichting ERM. Middels deze certificaten kunnen de steenhouwers aantonen dat zij de kennis en ervaring bezitten, die nodig is voor het uitvoeren van restauraties aan natuursteenmonumenten. Daarnaast zijn zij voortdurend bezig met innovatie en het verkennen van nieuwe technieken en materialen, die de duurzaamheid en de levensduur van de gerestaureerde monumenten kunnen vergroten.

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@restauratiesteenhouwers.nl.

Volg ons op LinkedIn.

Deel dit bericht