Gepubliceerd op: 4 juni 2024

VRS-lid Bambam Restauratie Steenhouwers is door de Kunstwacht gevraagd om in opdracht van Gemeente Leiden de liggende platen rondom het beeld van Pieter Adriaansz. Van der Werff te restaureren. Het beeld bevindt zich in het gelijknamige park. Hierbij zijn ook nog enkele kleine herstelwerkzaamheden aan de sokkel meegenomen. Al enkele jaren eerder heeft Bambam Restauratie Steenhouwers de sokkel van het beeld gerestaureerd. 

Het standbeeld van Pieter Adriaansz. van der Werff, burgemeester tijdens het Beleg van Leiden (1573 – 1574) in de Tachtigjarige Oorlog, staat in het midden van het later aangelegde park. Deze bevindt zich langs het water van de Steenschuur in Leiden. Het classicistische beeldhouwwerk staat op een vierkant voetstuk met aan de voet een mozaïek van planten, die samen het wapen van Leiden uitbeelden. Vier bronzen reliëfs op de zijden van het voetstuk vertellen het verhaal van het Leidens Ontzet. Hierboven hangen naast het Leidse wapen ook de wapenschilden van de waterschappen Rijnland, Delfland en Schieland.

De originele Belgische hardstenen vloerplaten waren 21 cm dik. Enkele hiervan zijn in de vorige eeuw vervangen door samengestelde platen van slechts 4 cm dikte. De twee originele platen, die niet meer op verantwoorde wijze gerestaureerd konden worden, zijn samen met de samengestelde platen gedemonteerd.

De nieuwe gereconstrueerde platen met een afmeting van 301 x 150 x 21 cm en een gewicht van ongeveer 2.500 kilogram zijn vervolgens weer teruggeplaatst. De platen zijn grijs geschuurd en aan de voorzijde met de hand gefrijnd om qua afwerking naadloos aan te sluiten op het origineel.

Bij de leden van de VRS staat kwaliteitsborging hoog in het vaandel. Zij zijn allen gecertificeerd volgens de richtlijnen van de BRL 4000 en URL4007 van de Stichting ERM. Middels deze certificaten kunnen de steenhouwers aantonen dat zij de kennis en ervaring bezitten, die nodig is voor het uitvoeren van restauraties aan natuursteenmonumenten. Daarnaast zijn zij voortdurend bezig met innovatie en het verkennen van nieuwe technieken en materialen die de duurzaamheid en de levensduur van de gerestaureerde monumenten kunnen vergroten.

Interesse?
Restauratiesteenhouwer is een mooi vak. Heb je interesse en wil je meer weten, neem dan contact op met een van onze leden, allen erkend steenhouwbedrijf.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze nieuwsbrief?

We zien uw reactie, mening of opmerking graag tegemoet. Stuur uw bericht naar info@restauratiesteenhouwers.nl.

Volg ons op LinkedIn.

Deel dit bericht